Damm.nu

Katalog över webbsidor

Därför kan snabblån vara riskfyllda

Att ta ett sk. snabblån kan kännas väldigt lockande, eftersom snabblån går lätt och fort att ta, men denna lånetyp innebär även en viss risk, och det är viktigt att vara medveten om denna, om man överväger att ta snabblån.

Varför kan snabblån anses vara mer riskfyllda än vanliga lån?
Den största orsaken är att snabblån har betydligt kortare återbetalningstider än vanliga lån. Det är inte ovanligt att snabblån ska betalas tillbaka på bara några veckor, 30 dagar eller 60 dagar är t.ex. vanliga återbetalningstider på dessa lån. Är man sen med betalningen tillkommer vidare ofta en rad olika kostnader, som påminnelseavgifter, dröjsmålsräntor och liknande, vilket gör snabblånet väldigt dyrt, betydligt dyrare än vad som var sagt från början. Därför bör man aldrig ta ett snabblån om man inte med säkerhet vet att man kan betala tillbaka det inom den utsatta återbetalningstiden.

Vidare kan det faktum att snabblån är så enkla att ta göra att dessa lån tas även i onödan, dvs. när de inte är helt onödiga. T.ex. hör man ibland talas om fall där folk tar snabblån för ren lyxkonsumtion, vilket är ett misstag. Alla typer av lån, inklusive snabblån, innebär nämligen en belastning för din ekonomi, så undvik att ta lån i onödan, fast lånebeloppet kanske är litet.
Behöver man ofta ta lån bör man även vara medveten om att snabblån har en högre sk. effektiv ränta än de flesta andra lån, dvs. de blir dyrare än många andra låneformer i det långa loppet.
Behöver man ett större lån finns det därför i regel andra, betydligt billigare lån man kan ta istället för snabblån, och vi rekommenderar verkligen folk att försöka hitta dessa, även om det kan innebära mer jobb än att bara ta det första bästa snabblånet man stöter på.

Är man medveten om dessa risker med snabblån och använder dessa lån på rätt sätt, kan de dock vara en bra lösning för att tillfälligt förbättra ekonomin. Snabblån i sig är absolut inte dåliga, det är bara hanteringen av dem, av vissa låntagare, som kan vara av det sämre slaget i vissa fall.