Damm.nu

Katalog över webbsidor

Här har hittar du sidor inom hemförsäkring.

HemförsäkringHyresrätt.se – Allt om hemförsäkringar för olika situationer. Går igenom hemförsäkringar för bostadsrätter, hyresrätter, inneboende etc.

HemförsäkringJämförelse.se – Jämför hemförsäkringar online, innan du bestämmer dig för vilken hemförsäkring du ska teckna.

Villaförsäkringar.com – Teckna en villaförsäkring online. Här visar vi var du får rabatt på din försäkring och vad du bör tänka på innan du tecknar en villaförsäkring.


När bör man teckna en extra reseförsäkring utöver den reseförsäkring man har i hemförsäkringen?

När man ska iväg och resa tänker många på försäkringar mer än vad de brukar, för vem vill ge sig iväg utomlands och inte vara rätt försäkrad? Det kan dock vara svårt att veta vad man egentligen har för försäkringar för en resa redan, och vad man egentligen behöver teckna utöver detta.

Så här kommer en kort guide till olika reseförsäkringar, från den du har i din hemförsäkring till andra tilläggsförsäkringar:

Hemförsäkringar

I många hemförsäkringar ingår ett visst reseskydd, ofta är det dock tidsmässigt begränsat, och gäller därför inte hur länge som helst, utan i regel endast under resans första 30 till 45 dagar. Ska man iväg på en långresa kan det därför vara så att denna reseförsäkring inte är tillräcklig, men annars har man faktiskt ett ganska bra skydd med hjälp av sin hemförsäkring.
De exakta villkoren för den reseförsäkring som ingår i en hemförsäkring varierar dock något beroende på var man har hemförsäkringen, och med anledning av detta är det alltid smart att läsa igenom försäkringsvillkoren för hemförsäkringen när man ska iväg och resa, för att se exakt vad man har rätt till med hjälp av den.

Några av de saker som dock brukar ersättas av en hemförsäkring när man reser är t.ex:

  • Oförutsedda kostnader om man råkar ut för en olycka eller blir sjuk vid en resa
  • Rättsskydd
  • Överfallsskydd
  • Hjälp vid stölder av vissa slag
  • Förlust av bagage.

Däremot brukar dock inte avbeställningsskydd för resan ingå, och en självrisk brukar tillämpas.

Tilläggsförsäkringar till hemförsäkringen

Vissa försäkringsbolag erbjuder så kallade tilläggsförsäkringar till sin hemförsäkring, som gör att tiden då reseförsäkringen man får via hemförsäkringen förlängs, från t.ex. 30 eller 45 dagar till den tid då man faktiskt ska vara borta. Brukar även innehålla ett avbeställningsskydd.

Reseförsäkring via det bankkort du betalar

Att betala för resor man bokar med bank- eller kreditkort är att rekommendera, eftersom detta då gör att man får en reseförsäkring även via kortutgivaren. Exakt vad som ingår i kortutgivarens reseförsäkring varierar också något, men vanligt är t.ex. att avbeställningsskydd ingår, samt att man får ersättning vid förseningar av flyg eller bagage. Har man både en reseförsäkring via hemförsäkringen och en reseförsäkring via kortutgivaren brukar man vara ganska bra skyddad, men vi tycker inte att en separat reseförsäkring är nödvändigt.

Separata reseförsäkringar

Dessa säljs bland annat av resebyråer i samband med att man bokar en resa. Behöver man ha någon sorts skydd vid resan utöver det skydd man kan få via hemförsäkringen och sitt bankkort, är det denna typ av reseförsäkring man ska ta. Dock är det värt att veta att dessa försäkringar kan vara lite överflödiga för många, men i de fall man tar dem, brukar det bero på att man vill ha hjälp snabbt, under själva resan, detta blir möjligt med denna typ av försäkring.

Om du överväger att ta en separat reseförsäkring av det här slaget bör du dock vara medveten om att de är mycket dyra, så väg alltid denna kostnad mot vilket faktiskt behov du har. Du bör endast teckna försäkringar via resebyråer och liknande om du verkligen ser en viktig anledning till det, annars är det ofta bara en onödig kostnad.